V sobotu 1. júna uplynie 530 rokov, odkedy bola zaznamenaná prvá správa o
whisky. Mních John Cor z opátstva Lindores Abbey zaznamenal dodávku
ôsmich balení jačmenného sladu na destilovanie aqua vitae alebo nápoja
života pre panovníka. Z tohto názvu sa vyvinulo pomenovanie whisky.
Podľa vtedajších mier toto množstvo sladu (asi 152,4 kg) postačovalo na
prípravu 1500 fliaš nápoja, ktorý sa v tom čase považoval za medikament.
Benediktíni v škótskych kláštoroch destilovali z jačmenného sladu
špiritus, podľa vtedajších poznatkov prospešný zdraviu. Verilo sa, že
whisky lieči koliku, ochrnutie alebo kiahne a jej konzumácia prispieva k
predĺženiu života.
Whisky sa sprvoti konzumovala mladá. Predpokladá sa, že k zisteniu, že
odležaný nápoj nestráca na chuti a kvalite, skôr naopak, prišli náhodou.
Meno frátra Johna Cora nemusí byť pravdivé, ako dominikánsky mních síce
pôsobil v Stirlingovom dome, ale mohol sa volať aj John Kawe, ktorý bol
tironenským mníchom so sídlom v Lindores. Bol sluhom na dvore Jakuba IV.
Kráľ mu na Štedrý deň v roku 1488 daroval 14 šilingov a na Vianoce v
roku 1494 dostal Cor čierne súkno z Lille vo Flámsku za jeho odevy ako
úradník v kráľovských službách. Pravdepodobne bol lekárnikom.
Až následne, lekár William Foular z Edinburghu bol zaznamenaný ako
výrobca destilovanej vody a aqua vitae pre škótsky dvor od decembra
1506.