Pred 530 rokmi zaznamenali 1. správu o whisky, mal to byť nápoj života

01.06.2024 Celý región

Bratislava 31. mája (TASR) – Verilo sa, že lieči koliku, ochrnutie alebo kiahne a jej konzumácia prispieva k predĺženiu života. Prvá písomná zmienka o výrobe Scotch Whisky pochádza z roku 1494.

V sobotu 1. júna uplynie 530 rokov, odkedy bola zaznamenaná prvá správa o whisky. Mních John Cor z opátstva Lindores Abbey zaznamenal dodávku ôsmich balení jačmenného sladu na destilovanie aqua vitae alebo nápoja života pre panovníka. Z tohto názvu sa vyvinulo pomenovanie whisky.

Podľa vtedajších mier toto množstvo sladu (asi 152,4 kg) postačovalo na prípravu 1500 fliaš nápoja, ktorý sa v tom čase považoval za medikament.

Benediktíni v škótskych kláštoroch destilovali z jačmenného sladu špiritus, podľa vtedajších poznatkov prospešný zdraviu. Verilo sa, že whisky lieči koliku, ochrnutie alebo kiahne a jej konzumácia prispieva k predĺženiu života.

Whisky sa sprvoti konzumovala mladá. Predpokladá sa, že k zisteniu, že odležaný nápoj nestráca na chuti a kvalite, skôr naopak, prišli náhodou.

Meno frátra Johna Cora nemusí byť pravdivé, ako dominikánsky mních síce pôsobil v Stirlingovom dome, ale mohol sa volať aj John Kawe, ktorý bol tironenským mníchom so sídlom v Lindores. Bol sluhom na dvore Jakuba IV. Kráľ mu na Štedrý deň v roku 1488 daroval 14 šilingov a na Vianoce v roku 1494 dostal Cor čierne súkno z Lille vo Flámsku za jeho odevy ako úradník v kráľovských službách. Pravdepodobne bol lekárnikom.

Až následne, lekár William Foular z Edinburghu bol zaznamenaný ako výrobca destilovanej vody a aqua vitae pre škótsky dvor od decembra 1506.
 

Vyberte región